Zomer in Nyons
Reisverslag; Toen ik mijn partner destijds voorstelde om een paar dagen Frankrijk te gaan doen in onze 4-daagse zomervakantie, sloeg de schrik hem zichtbaar om het hart. Als iemand Frankrijk zegt denk je bijna automatisch ‘kamperen’. Als iemand ‘kamperen’ zegt krijgt mijn partner acuut een paniekaanval. Thuis wordt een vermogen geïnvesteerd om zo comfortabel mogelijk te kunnen wonen, wie bedenkt dan dat het leuk is om, in je vakantie nota bene, terug te gaan naar het niveau ‘alle luxe overbodig’? Nee, voor mijn partner geen propvolle camping, niks delen van toilet- en doucheruimte, absolute voorwaarde voor instemming met een paar dagen Frankrijk was een verblijf in een luxueus hotel. Mijn zoektocht bracht ons naar Nyons, een middeleeuws stadje dat tussen de Rhône Vallei en de Alpen ligt. Gelegen in het hart van de Drôme Provençale, door omliggende bergen beschut tegen weer en wind. Het geniet een groot aantal zonuren gedurende het hele jaar door, het is altijd mooi weer in Nyons! Het heersende micro-klimaat heeft Nyons zelfs de bijnaam ‘Petit Nice’ gegeven.
Traditie, cultuur en genieten van het leven, dat is Nyons! In de vroege zomer staan in de Drôme Provençale de lavendelvelden in volle bloei, en als het hoogzomer is reiken de zonnebloemvelden zover je kijken kunt. De vele typische streekproducten van de Drôme Provençale zijn honing, lavendel, truffels, noga, fruit en olijven.
Nyons staat het gehele jaar door in het teken van de olijfboom en de olijf, ofwel ‘de zwarte parel’. De olijven worden geoogst wanneer zij rijp en zwart zijn, zo tussen november en januari. Het oogsten is vaak een familieaangelegenheid, men ‘kamt’ de oogst gezamenlijk binnen. Na het oogsten worden de olijven ingemaakt, uitgeperst tot olie of verwerkt in een tappenade. De olijfboom staat in dit deel van Frankrijk symbool voor vrede, glorie en trouw. Het is een symbool dat op vele manieren wordt verwerkt, van schilderij tot servies.
In Nyons ligt hartje stad een ongekend paradijsje, Une Autre Maison. De zware houten voordeur, gelegen aan een redelijk drukke doorgangsweg, verklapt niets over wat er zich achter deze deur bevindt. De voordeur is eigenlijk een formaliteit, de daadwerkelijke entree van het hotel ligt aan de achterzijde.
Achter het gietijzeren hek aan de achterzijde ligt een oase van rust. Een slingerpad door de sfeervolle tuin, waar je direct verrast wordt door de geur van lavendel en de zingende cicadas, brengt je naar de trap welke leidt tot het bordes. Aan het bordes bevindt zich de keuken van het hotel, waar het echtpaar Valérie en Raphaël op een bijzonder gastvrije manier hun gasten ontvangen. Zelfs als je er voor het eerst komt, voelt het alsof je bij vrienden langs gaat.
Une Autre Maison heeft 10 kamers, welke qua inrichting allemaal van elkaar verschillen. Een ding hebben zij gemeen, er is met veel aandacht naar, en respect voor, het oude pand de luxe aangebracht die garant staat voor een verblijf waarin het je aan niets ontbreekt. In de heerlijke tuin ligt een heerlijk zwembad, een jacuzzi en er is zelfs een heuse hammam!
Ontbijten en dineren doe je bij Une Autre Maison op het terras in de tuin. Er is wel een ‘eetkamer’ in het hotel, maar die wordt zelden gebruikt. Une Autre Maison gebruikt voor haar maaltijden zoveel mogelijk streekproducten. ’s Morgens wakker worden met een croissantje en vers gemaakte abrikozenjam, uiteraard van abrikozen uit de streek, is echt een traktatie!
Une Autre Maison ligt op loopafstand van winkels, restaurants, de wekelijkse Provençaalse markt van Nyons en diverse bezienswaardigheden in de stad. Wij hebben onze auto bij het hotel geparkeerd, en hebben deze pas een paar minuten voor de terugreis naar Nederland weer een blik waardig gekeurd.
Omdat ons verblijf erg kort was hebben wij ons hoofdzakelijk beperkt tot het bezoeken van enkele lokale bezienswaardigheden. Een van de meest opvallende was de Romaanse brug over de l’Eygues. Deze brug is in 1925 benoemd tot een historisch monument. De enkele, in de Gotische stijl stenen, boog heeft een bereik van 43 meter en is 18 meter hoog.
Toen wij op deze brug stonden, leek hij fragiel. Hij is smal, en oogt van bovenaf gezien wel hoog, maar de echte ervaring van grootsheid ervaar je pas als je eronder staat. Nu kijken wij tegenwoordig niet zo snel meer op van een enorm bouwwerk, maar als je je bedenkt dat de laatste steen aan deze brug in 1409 gelegd is, is het wel heel bijzonder!
Hoog boven het centrum van Nyons, op een ‘berg’ van huizen, torent Chapelle Notre Dame de Bon Secours. De weg erheen leidt tussen huizen door, geholpen door steile trappen en paden. Soms bekroop mij het gevoel dat we door voortuinen van bewoners liepen, maar niemand heeft ons nagejaagd, dus of we liepen toch op een kennelijk daarvoor bedoeld pad, of de bewoners zijn zeer tolerant naar de onwetende toerist.
Het was een behoorlijk klimmetje, en gaandeweg vroeg ik mij af hoe bewoners hier hun boodschappen naar huis kregen. Het pad is absoluut onbegaanbaar voor auto’s en ik was al gesloopt na 3 trappen, dus de bewoners moeten ongetwijfeld voorzien zijn van een set uitstekend gespierde kuiten. Dit is puur een aanname van mij, we hebben dit niet kunnen controleren, we zijn geen mens tegen gekomen.
Eenmaal boven aangekomen bleek dat wij waren ingehaald door een groepje bejaarde toeristen, die aan de andere kant een trap hadden gevonden waarmee je makkelijker naar boven kon lopen. Wij maken onszelf, als goedmaker voor het verlies van deze oneerlijke strijd, tot op de dag van vandaag wijs dat wij dit stukje spierpijn veroorzakende Nyons toch echt niet hadden willen missen.
Na ons klimmetje door de nauwe, middeleeuws aandoende straatjes, stonden wij plots voor de ingang van Chapelle Notre Dame de Bon Secours. Dit was rond 1280 een kasteeltoren en een voormalig militaire gevangenis. Sinds 1862 is het getransformeerd in een kapel met een 3,5 meter hoog beeld van de Maagd bovenop de top van de 3 etages hoge piramide, met arcades op elk van de vier hoeken. Voor de entree van het kapel staan onder de platanen bankjes, een plek waar je de heersende rust op je in kunt laten werken en kunt genieten van het prachtige uitzicht.
Lunchen doe je in Nyons buiten de deur, bijvoorbeeld op het plein in het centrum. Omgeven door de galeries en arcades, beschut voor de zon onder een grote parasol, nippend aan een wijntje. Je wil hier toch nooit meer weg?!
Nyons is een brok historie in de Provence, het heeft geleefd in het verleden, en het leeft in het heden. De Provence heeft een bijna mythisch imago. De bijzondere lichtval zorgt er voor dat er een grote aantrekkingskracht is op kunstenaars. Vincent van Gogh was een van de meest bekende liefhebbers van deze streek. En wij sluiten ons, als liefhebber, daar graag bij aan!